Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Smarta muggar håller öl kallt och kaffe varmt

Publicerad: 24 Augusti 2009, 08:47

Forskare urless på för kallt eller varmt glühwein – utvecklade PCM-mugg som håller temperaturen.


Forskarna Klaus Sedlbauer och Herbert Sinnesbichler befann sig på en julmarknad i Rosenheim när de fick idén till den smarta muggen. Orsaken var att det glühwein de drack höll aldrig rätt temperatur, skriver Der Spiegel.

– Vi blev upprörda eftersom att det alltid var antingen för varmt eller för kallt. Vi måste hitta en lösning, säger Klaus Sedlbauer, chef på Fraunhofer Institute for Building Physics till Der Spiegel.

Lösningen fanns alltså i PCM, Phase Changhing Material. PCM genomgår en fasförändring – vanligtvis mellan fast och flytande – vid en viss temperatur. När fasändringen äger rum lagras eller avges termisk energi som kan avändas för att ge värme eller kyla, egenskaper som utnyttjas i exemplvis byggisolering och kläder.

De tyska forskarna, hemmahörande på Fraunhofer Institute for Building Physics, IBP, konstruerade sin första mugg av porslin. Den ihåliga muggen fylldes med en bikakestruktur av ett värmeledande material som aluminium. Strukturen fylldes i sin tur med PCM. Varmt kaffe i muggen får det fasta PCM-materialet att flyta och behålla den termiska energin utan att absorbera ytterligare värme. När temperaturen på kaffet så småningom sjunker återförs den lagrade värmen till kaffet. Optimal kaffetemperatur – enligt forskarna 58 grader – kan under ideala förhållanden bibehållas i upp till en halvtimme, menar man.

Egenskaperna ska fungera lika väl för att hålla kylda drycker kylda men kräver naturligtvis PCM-material med andra smältpunkter. IBP:s PCM-muggar ska enligt Der Spiegel lanseras, möjligen kring årsskiftet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.