Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smarta nät down under

Publicerad: 11 juni 2010, 03:31

Australien får sina första storskaliga smarta nät. Newcastle och Sydney kommer att delta i ett pilotprojekt som ska minska hushållens elanvändning.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I veckan gav landets regering klartecken till ett omfattande demonstrationsprojekt av smarta nät, till en kostnad på 100 miljoner AUD (cirka 650 miljoner kronor). Projektet som är döpt till ”Smart Grid, Smart City” kommer att inledas i år och löpa till 2013, skriver Business Green.

– Smarta nät ger hushållen möjlighet att styra sin egen energianvändning, eftersom de närsomhelst ger konsumenterna information om hur mycket energi de förbrukar – och vad den kostar, sa Penny Wong, landets klimatförändringsminister.

Hushållen i Newcastle-området kommer via Internet att få tillgång till information om hur mycket el de använder, vilket förhoppningsvis ska göra dem mer benägna att släcka lampor och stänga av apparater när de inte används. Med hjälp av Internet kommer de även att ges möjlighet att stänga av hushållsapparater på distans.

Som en annan del av pilotprojektet kommer Sydney att köpa in och använda ett antal elbilar, för att på så sätt lokalisera de bästa platserna att bygga framtida laddstationer på.

Regeringen bedömer att Australiens koldioxidutsläpp skulle kunna minskas med 3,5 megaton per år om man installerade smarta nät i hela landet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.