Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Smarta stötdämpare sänker soppakostnad

Publicerad: 11 Februari 2009, 10:25

Var i en bil slösas mest energi bort? Stötdämparna är ett bra ställe att leta på. Energin går dessutom att använda.


Stötdämpare som omvandlar energi från ojämnheter i vägen till elektricitet. Det ägnar sig ett gäng studenter vid MIT åt just nu. Genshock, som stötdämparen heter, finns som fungerande prototyp och 10-procentiga förbättringar av bränsleekonomin har uppmätts, rapporterar MIT News.

AM General som utvecklar nästa generation av det militära fordonet Humvee är intresserade av projektet och har lånat ut en bil till MIT för utvärdering av tekniken. Främst är tekniken inriktad på tunga fordon. Idén är sprungen ur nyfikenhet.

– Vi ville lista ut var energi går till spillo i ett fordon, säger Zack Anderson som deltar projektet till MIT News.

Flera hybridbilar återvinner redan i dag energi från bromssystem med hjälp av så kallade regenerativa bromsar. Studenterna fann snart att bilens fjädring hade stor potential. Man hyrde ett antal fordon, försåg fjädringen med sensorer som uppmätte vilka effekter det kunde röra sig om. Potentialen visade sig vara störst hos tyngre fordon.

En prototyp togs fram som låter hydrauloljan i stötdämparen driva en turbin som i sin tur är ansluten till en generator. Ett elektroniskt system övervakar dämpningen och ska enligt utvecklarna ge bättre dämpegenskaper än traditionella stötdämpare. Testerna har hittills resulterat i att en lastbil med sex stötdämpare – på normalväg – kan generara en effekt motsvarande 1 kW per dämpare. Den effekten bedöms göra det möjligt att använda mindre generatorer i till exempel militära fordon eller att driva extrautrustning i fordon.

Lösningen har patenterats och ett företag har bildats, Levant Power. Företaget hoppas på en första storaffär i samband med att det amerikanska försvaret ska ersätta Humvee:n inom ramarna för programmet JLTV, Joint Light Tactical Vehicle. AM General hoppas förstås på att få kontraktet.

– De ser [stötdämparteknologin] som något som en differentiator i jakten på det åtråvärda kontraktet, säger Shakeel Avadhany på MIT.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.