Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Småskaliga biogasanläggningar ökar stort

Publicerad: 29 Juni 2012, 06:26

En ökning med 20 procent under de tre senaste månaderna.


Sedan 2009 har lantbrukare och andra företagare på landsbygden haft möjlighet att få stöd då de investerar i produktion eller förädling av biogas. Detta investeringsstöd, som beviljas av länsstyrelserna, kan vara upp till 30 procent.

Nu börjar det hela ta fart och de tre senaste månaderna har det skett en glädjande utveckling på området enligt Jordbruksverket. Antalet anläggningar som beviljats investeringsstöd har ökat från 37 till 46 stycken, det vill säga en ökning med 20 procent.

– Vi tycker att det är roligt att så många vill satsa på småskaliga biogasanläggningar. Energiproduktion genom rötning av gödsel ger oftast en direkt effekt för miljön och det bidrar också till lokal energiproduktion, säger Ragni Andersson på Jordbruksverkets klimatenhet, i ett pressmeddelande.

Biogasanläggningarna finns främst i djurtäta områden i landet och enligt Jordbruksverket är fördelen med anläggningarna att man kan nå tre klimatnyttor på en och samma gång.

”För det första ersätter biogasen fossilt bränsle om det används som fordonsbränsle. För det andra ger det en minskning av utsläpp av metan vid lagring av stallgödsel. För det tredje minskar behovet av mineralgödsel genom att kvävetillgängligheten ökar i jämförelse med orötad stallgödsel.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.