onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SMHI bjuder på två centrala standarder för klimatanpassning

Publicerad: 29 juni 2022, 09:32

Standarder är ett sätt att skapa enhetliga och transparenta rutiner – för att höja kvaliteten, undvika missförstånd och slippa uppfinna hjulet på nytt.

Foto: Getty Images

SMHI betalar kostnaden för två viktiga standarder för anpassning till klimatförändringarna. Alla som vill ladda ner standarderna från SIS kan under hela 2022 göra det gratis.


KT


Det handlar om två centrala standarder för alla slags organisationer som arbetar med klimatanpassning: SS-EN ISO 14090 och SS-EN ISO 14091. Standarderna är internationella och nyligen översatta till svenska.

SS-EN ISO 14090 innehåller principer, krav och riktlinjer för klimatanpassning, med införlivande av anpassningsåtgärder samt förståelse av effekter och osäkerheter kopplat till klimatförändringar och hur dessa kan ligga till grund för beslutsfattande.

SS-EN ISO 14091 ger riktlinjer för bedömning av risker i samband med klimatförändringar. Standarden beskriver bland annat hur en organisation kan förhålla sig till sårbarhet kopplat till klimatförändringar, både inför befintliga och framtida klimatrisker.

”Standarderna beskriver en strukturerad metod för hur man kan arbeta”, säger Karin Hjerpe på SMHI, en av flera experter som faktagranskat den svenska översättningen, i en kommentar.

Hon pekar bland annat på kommuner som en viktig aktör i utvecklingen. Men även företag kommer att behöva gå igenom sin verksamhet.

Ladda ner standarderna

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev