tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SMHI får större ansvar för klimatanpassningsarbetet

Publicerad: 3 februari 2016, 08:10

100522 -Strömsund / Foto: Johan Eklund / Höga flöden i Jämtland.

Foto: MSB

Samtidigt utlovar regeringen att en nationell strategi ska tas fram.


För ett knappt år sedan var klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i Norrköping för att ta emot den klimatanpassningsutredning (pdf) som SMHI tagit fram i samarbete med flera andra myndigheter.

I rapporten framgår att det finns brister och oklarheter, inte minst i den svenska organisationen, som försvårar arbetet med att anpassa samhället till ett förändrat klimat. SMHI pekar i rapporten också på behovet av att ta fram en nationell klimatanpassningsstrategi.

I september förra året, på en konferens som Miljöaktuellt anordnade, nämnde en av Åsa Romsons medarbetare att regeringen avser att under den här mandatperioden ta fram en sådan strategi. Och när regeringen under gårdagen överlämnade en ny skrivelse (pdf) till riksdagen som bland annat berör det svenska klimatanpassningsarbetet, är regeringen på nytt tydlig med att så är fallet:

”Regeringen avser att utarbeta en nationell strategi för klimatanpassning i syfte att långsiktigt stärka klimatanpassningsarbetet och den nationella samordningen av detta arbete.”

På gårdagens pressträff i Rosenbad där skrivelsen presenterades fanns förutom Åsa Romson även Rolf Brennerfelt med, generaldirektör för SMHI. Han berättade om en annan nyhet, från det senaste regleringsbrevet till SMHI, som innebär att SMHI för första gången kommer få en pott pengar, 5,6 miljoner kronor, som andra myndigheter ska kunna söka för att använda i deras egna klimatanpassningsarbete.

– Det handlar om pengar som kan användas för utveckling av verktyg och handlingsplaner, exempelvis om en myndighet behöver ta fram någon mjukvara för att göra beräkningar, säger Rolf Brennerfelt till Miljöaktuellt.

Eftersom SMHI inte varit en utbetalande myndighet tidigare kommer nu ett regelverk att tas fram för detta, vilket innebär att det bli tydligare först om någon månad hur och när medlen kan betalas ut.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev