Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SMHI: Klimatförändringarna kan bli värre än väntat

Publicerad: 19 September 2011, 07:48

SMHI har sammanställt den senaste forskningen i världen kring klimatförändringar. Resultatet i rapporten, som lämnades till regeringen på onsdagen, är nedslående och regeringen beställde en ny färdplan från Naturvårdsverket.


Det krävs krafttag för att vi ska nå de klimatmål vi har idag. Utsläppen av växthusgaser måste ner rejält om vi ska nå tvågradersmålet. Dessutom kommer följderna av klimatförändringarna förmodligen bli värre än väntat. Allt detta slår SMHI fast i en rapport som lämnades till regeringen på onsdagen förrra veckan.

SMHI har granskat forskning som publicerats efter 2007, då IPCC gjorde den dittills största sammanställningen. Jämfört med IPCC:s bedömningar då, menar den senaste forskningen att effekterna av den globala uppvärmningen kommer att bli ännu värre.

För att nå det tvågradersmål som antogs vid COP 15 i Köpenhamn menar rapporten att utsläppen av växthusgaser måset minska med uppt ill 60 procent från år 2000 till år 2050. År 2100 måste utsläppen ha minsakt med 100 procent. Man konstaterar också att även om tvågradersmålet nås så kommer uppvärmningen att få allvarliga konsekvenser i vissa områden och för vissa arter.
– För att klara av den gemensamma utmaningen att göra Sverige till ett grönt föregångsland där vi kombinerar välstånd och god miljö är det viktigt att vi utgår från den senaste och mest aktuella forskningen. SHMI:s rapport är ett viktigt bidrag och stöd både i de internationella klimatförhandlingarna och i Sveriges arbete med att nå målet att vi ska vara ett grönt föregångsland utan egna klimatutsläpp 2050, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Regeringen har nu gett Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram en färdplan för ett Sverige utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2050. I detta arbete kommer flera myndigheter att involveras. Den 31 januari 2012 ska Naturvårdsverket lämna en delrapport om hur olika sektorer i samhället kommer att berörars. Slutrapporten ska vara färdig senast den 1 december 2012.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.