tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SMHI: ”Klimatförändringen i Sverige syns tydligt”

Publicerad: 23 november 2022, 13:52

I Sveriges har klimatet blivit både varmare och mer nederbördsrikt, det konstaterar SMHI i en ny rapport. Foto: MSB

Både nederbörden och temperaturen har ökat kraftigt i landet, det framgår av en ny rapport från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI.

Ämnen i artikeln:

ForskningKlimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Klimatförändringen i Sverige syns tydligt, det menar SMHI som i en ny rapport har analyserat flera olika parametrar. 

I rapporten, Observerad klimatförändring i Sverige 1860–2021, framgår till exempel att årsnederbörden har ökat rejält sedan 1930, från 600 millimeter per år till nästan 700 millimeter per år i dag. Även årsmedeltemperatur har ökat. Här handlar det om en höjning på 1,9 grader jämfört med perioden 1861–1890. När det gäller antalet dagar med snötäcke har dessa samtidigt minskat sedan 1950.

”Det varmare och mer nederbördsrika klimatet i Sverige hänger väl samman med den observerade globala uppvärmningen som är ett resultat av människans klimatpåverkan”, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, i en kommentar​.

Även solinstrålningen över Sverige har ökat. Enligt SMHi handlar det om cirka tio procent sedan mitten av 1980-talet. Detta tros bero dels på minskade partikelhalter till följd av minskade utsläpp av luftföroreningar, dels på en förändrad molnighet. Att solinstrålningen ökat har troligen bidragit till uppvärmningen i Sverige.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev