Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SMHI om klimatanpassningen: ”Struligt och otydligt”

Publicerad: 5 mars 2015, 10:11

Klimat- och miljöminister Åsa Romson fick i går ta emot en ny rapport med förslag på förbättringsåtgärder.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 5 mars.

Under onsdagen fick SMHI besök av klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) som var i Norrköping för att ta emot den klimatanpassningsutredning som SMHI, i samarbete med många andra myndigheter, arbetat med i drygt ett år.

Stigande havsnivåer, värmeböljor, skyfall och översvämningar – det är några av de hot som ett förändrat klimat för med sig och som Sverige måste anpassa sig till. SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt förklarade för Åsa Romson att en av slutsatserna som myndigheten dragit är att det ser ”ganska struligt” ut på klimatanpassningsområdet just nu. Det är därför viktigt att tydliggöra roller och ansvar, dels mellan regeringens egna departement, dels mellan staten, regioner och kommuner.

Kopplat till detta är en avgörande fråga vem som egentligen ska ta ansvar för kostnaderna för klimatanpassningsarbetet, kostnader som lär stiga med tiden och som kommer drabba både enskilda och företag, kommuner och staten. Här är ett av problemen, berättade Rolf Brennerfelt för Miljöaktuellt, att det är "otydligt" vem som har ansvar för vad. Regeringen borde därför låta utreda hur kostnader ska fördelas och hur resurser ska säkerställas.

– I andra fall i miljöpolitiken har man principen att förorenaren ska betala. Men här är det förstås väldigt svårt att säga vem det är som har förorenat. Det är omstritt om man får göra det, men vi tycker att en utredare ska titta på det här med grön skatteväxling, på möjligheten att höja skatter på koldioxidutsläpp och andra klimatgaser för att använda de pengarna till investeringar i klimatanpassningsåtgärder.

Rolf Brennerfelt nämnde under sin presentation även det klimatanpassningsarbete som pågår inom EU där alla medlemsländer i år ska ta fram sina egna nationella strategier.

Enligt Åsa Romson är tanken att underlaget från SMHI ska kunna användas till just detta.

– Jag noterar att SMHI i sitt pressmeddelande säger att rapporten kan ses som en svensk färdplan för klimatanpassningen i Sverige, och det är precis den typen av underlag som vi behöver för att kunna se en strategi, förklarade Åsa Romson för Miljöaktuellt.

Hon tillade att regeringen nu ska analysera SMHI:s rapport, men att regeringen redan tillsatt en interdepartemental arbetsgrupp för att titta på ansvarsfördelningen mellan departementen.

Rapporten från SMHI finns att ladda ned här (pdf).

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.