Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SMHI: Så mycket höjs vattennivåerna

Publicerad: 19 december 2012, 08:28

SMHI har gjort en ny kunskapssammanställning om framtida havsnivåer.


I en ny SMHI -rapport summeras kunskapsläget om framtidens havsnivåer. En fråga som är extra aktuell då Sverige står i färda att genomföra många stora kustnära infrastrukturprojekt som Slussen i Stockholm och Västlänken i Göteborg. Rapporten ska är tänkt att bli ett underlag när man framöver bedömer hur havsnivåerna kommer att påverka Sveriges kustområden.
– Den här rapporten innehåller inte någon rekommendation från SMHI, vilket är viktigt att komma ihåg. Det här är ett underlag som visar var det samlade kunskapsläget ligger – sen är det upp till var och en att göra sina egna riskbedömningar, säger klimatexperten Sten Bergström till Miljöaktuellt.

Kunskapsgenomgången bekräftar SMHI:s tidigare bedömningar av havsnivåerna där man tror på en höjning av 1 meter under en 100-årsperiod.
– Så där är det ingenting nytt i rapporten. Det ligger och skvalpar där runt 1 meter. Världsbanken som kom med den senast bedömningen sa 1 meter – eller mer, säger Sten Bergström.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.