Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smink från the Body Shop innehöll lika höga halter PFAS som brandskum

Publicerad: 30 juni 2017, 07:46

I en ny studie har Naturskyddsföreningen testat 22 olika sminkprodukter som säljs på den svenska marknaden. 20 produkter innehöll oredovisade PFAS-ämnen, däribland sju ämnen som finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen.


Bland de produkter som innehöll de högsta halterna PFAS fanns två produkter från The Body shop (”Fresh Nude Foundation” och ”Shape Adjusting Drops”) och en produkt från Lumene (”Nude perfection fluid foundation”)

PFAS-ämnen har vatten- och smutsavstötande egenskaper och kemikalier som innehåller ämnena används för ytbehandling av till exempel kläder, skor och stekpannor. PFAS ger inga akuta hälsoproblem men djurförsök har visat att vissa av ämnena kan orsaka leverskador och cancer, samt att de påverkar immunförsvaret och fertiliteten. Detta gör att det är särskilt kritiskt när make up-produkter, som används direkt på huden, innehåller PFAS-ämnen menar Naturskyddsföreningen.

IVL Svenska Miljöinstitutet har utfört testerna av sminkprodukterna för Naturskyddsföreningens räkning. Totalt letade man efter 16 olika PFAS-ämnen. 17 av produkterna innehöll PFOA, ett PFAS-ämne som misstänks orsaka cancer. Ytterligare två av ämnena som upptäcktes, PFNA och PFDA, är erkänt skadliga för människors hälsa.

Idag är endast ett fåtal PFAS-ämnen förbjudna i kosmetika, och även dessa är tillåtna om de förekommer som oavsiktliga föreningar. Detta innebär att inget av företagen i Naturskyddsföreningens studie har begått något brott. Men Naturskyddsföreningen vill skärpa lagen så att alla PFAS-ämnen fasas ut snarast möjligt.

Aktuell Hållbarhet har talat med Matilda Wiechel, kommunikationschef på The Body Shop. Hon säger att man skickat Naturskyddsföreningens undersökning för utredning hos företagets produktteam i Storbritannien. De har konstaterat att den ingrediens som Naturskyddsföreningen tagit upp i sin undersökning, Ammonium C6-16 perfluoroalkylethyl Phosphate, inte klassas som PFAS enligt OECD’s definition.
I övrigt hänvisar hon till det svar som Kosmetik- och Hygienföretagen (KoHF) skrivit angående Naturskyddsföreningens undersökning. KoHF skriver bland annat att Naturskyddsföreningens undersökning är skrämselpropaganda. Enligt KoHF:s vd Olof Holmer är de nivåer av skadliga ämnen som Naturskyddsföreningen undersökt så låga att de inte ens är relevanta. Dessutom menar han att Naturskyddsföreningen medvetet struntat i att förklara skillnaden mellan monomer och polymer. De polymer som används i livsmedelsförpackningar, kläder kan inte påverka människor menar Olof Holmer.

Naturskyddsföreningens undersökning

KoHF:s svar

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.