Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smögen får världens största vågkraftspark

Publicerad: 12 februari 2010, 06:16

Fortum och Seabased får pengarna. När tillstånden är klara blir det upppåt 500 vågkraftsaggregat i vattnet utanför Smögen.


Ämnen i artikeln:

Vågkraft

Energimyndigheten bidrar med 139 miljoner kronor till en fullskalig vågkraftpark utanför Smögen på västkusten. Det är Seabased och Fortum som får pengarna ”för att i ett ”fullskaligt demonstrationsprojekt vidareutveckla vågkraftstekniken och verifiera den kommersiellt”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Genombrott för Uppsalabaserade Seabased.

Anläggningen ska bestå av 400 – 500 aggretag som tillsammans ska ge en effekt på 10 MW vilket enligt Energimyndigheten gör den till den största i världen. För att startskottet ska gå krävs tillstånd från miljödomstolen och att stödet godkänns av EU.

– Det är roligt att se att vår forskning lett fram till en teknik som nu får chansen att visa sig kommersiellt gångbar. Vi ser också möjligheter att ytterligare förfina tekniken så vår forskning fortsätter och vi tittar även på samhällsvetenskapliga aspekter av tekniken, säger professor Mats Leijonm, medgrundare till Seabased 2001, vid Uppsala universitets Centrum för förnybar elenergiomvandling, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vågkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News