Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Smutsiga bolag i kommunportföljen

Publicerad: 19 november 2015, 07:31

Svenska kommuner och landsting placerar i hög grad i oljebolag – trots talet om högt ställda klimatmål.

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_platform_P-51_%28Brazil%29-2.jpg

Kommuner och landsting lever inte upp till sina klimatmål utan fortsätter i stor omfattning investera i oljesektorn.


Det visar en granskning av 117 kommuner och 15 landsting som Sveriges Radio gjort. I Finspång till exempel har kommunen 251 miljoner kronor i en fond där Exxon – världens största oljebolag – är ett av bolagen.

– Det här måste vi titta på. Det här någonting som inte passar ihop med vårt strategiska mål över huvud taget, säger Anders Härnbro, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Finspång, till SR.

Exxon, BP och Lundin Petroleum är bara några av oljejättarna som offentliga sektorn har fondpengar i. Och det rimmar illa med kommunernas och landstingens image om att det är att minska användningen av fossila bränslen för att reducera klimatpåverkan.

– Det naturliga är att placera allt i icke fossila placeringar, säger Svante Axelsson, generalsekreterare vid Naturskyddsföreningen, som är kritisk till kommunernas och landstingens klimatskadliga investeringsstrategi.

Miljöaktuellts senaste kommunrankning visade att endast ett fåtal kommuner har tydliga placeringsdirektiv som exkluderar investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan. Bara var femte kommun (21 procent) uppgav det. Närmare fyra av tio kommuner (38 procent) svarade att det inte existerar några sådana propåer och 13 procent av kommunerna svarade inte alls på frågan.

Läs hela Sveriges Radios granskning här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.