Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snabba kast för Naturvårdsverket

Publicerad: 23 januari 2019, 10:29

Björn Risinger.

Foto: Naturvårdsverket

Med en ny S och MP-regering som tvingas arbeta efter en M och KD-budget blir det tvära kast för Naturvårdsverket.


Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger konstaterar att Stefan Löfvens (S) regeringsförklaring innehöll mycket reformpolitik kopplat till miljö- och klimat. Politik som på sikt blir till verksamhet hos bland annat Naturvårdsverket. Samtidigt är verkligheten för myndigheten just nu en annan.
– Vi har att förhålla oss till den budget som riksdagen röstade igenom i december och för vår del rör det sig om indragen verksamhet motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor och 40 tjänster som ska bort på kort sikt. Det är här på central nivå, neddragningarna av tjänster hos Länsstyrelserna är också betydande, säger Björn Risinger till Aktuell Hållbarhet.

Under tiden som verksamheten stöps om väntar Naturvårdsverkets ledning med spänning på vårändringsbudgeten och vad den kommer att innebära..
– Det kommer att klarna under våren och att vi troligen har ett nytt regleringsbrev vid midsommar där nya uppgifter finns preciserade och som gör att vi måste tillföras nya resurser.

Björn Risinger kan som myndighetschef inte lägga några värderingar i detta men håller med om det här är unikt stort och omfattande lappkast vad gäller arbetsbelastningen.
– Men vi har varit i liknande lägen tidigare och som myndighet har vi blivit väldigt duktiga på att bygga om vår verksamhet med kort varsel.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.