måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snabbare gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan välkomnas av Riksbyggen

Publicerad: 9 mars 2022, 11:04

Ett snabbt införande av gränsvärden är viktigt för att Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045, enligt Riksbyggen.

Foto: Andrii Yalanskyi/Getty

Uppdraget från regeringen till Boverket om att lämna förslag om hur man kan snabba på införandet av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan välkomnas av Riksbyggen.

Ämnen i artikeln:

ByggbranschenBoverketFossilfritt Sverige

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Regeringsuppdraget till Boverket om att lämna förslag på hur införandet av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan kan påskyndas och hur tillämpningen av klimatdeklarationer kan utvidgas, välkomnas av Riksbyggen, som efterlyst en snabbare tidtabell för införandet av gränsvärden.

Boverket har tidigare föreslagit att att gränsvärdena ska införas först 2027, men ska nu utreda och föreslå hur de skulle kunna införas tidigare.

– Det är positivt att man nu lyssnar på branschen. Precis som vi tidigare har uttryckt, både i vårt remissvar och i en debattartikel med Fossilfritt Sverige, vill vi se en tidigareläggning av gränsvärdena till 2025, för att skapa en bättre takt i klimatomställningen. Vi tycker att det är för många år som går åt till att bara räkna och redovisa, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, till Aktuell Hållbarhet.

Nu hoppas hon på en tidigareläggning av gränsvärdena. 

– Vi behöver få fler färdigställda byggnader med lägre klimatavtryck. Det är bråttom med klimatfrågan och vi måste öka takten, säger hon.

I januari 2022 började kravet på klimatdeklarationer för nybyggda hus gälla, dock utan gränsvärden.

Läs uppdraget till Boverket 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev