måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snabbare prylsladdar till sommaren

Publicerad: 9 januari 2009, 13:36

Generationsskiften väntar våra vanligaste kablar. Usb lovar kompatibilitet medan hdmi byter kontakt.


Det är nio år sedan usb ökade hastigheten med version 2.0, så det är inte oväntat dags för ett nytt kliv. Snabbare och energisnålare är parollerna för generationsskiftet, som ska ske smärtfritt. Äldre enheter ska kunna användas och de fyrpoliga kontakterna förblir desamma. Det tackar vi för, det räcker med med de nuvarande varianterna mini och mikro!

Hastighetsökningen blir tiofaldig, från dagens 480 Mbit/s till runt fem Gbit/s. En talesman för branschkonsortiet USB Implementers Forum ger ett exempel: En högupplöst film på 25 gigabyte tar 14 minuter att överföra med usb 2.0 medan det går på 70 sekunder med nästa generation. Målert är satt till 25 Gbit/s, men då får nog kopparen bytas mot fiber.

Bättre energihantering ger nya valmöjligheter för bärbara enheter. Den så kallade enhetspollningen slopas, vilket gör att anslutna apparater kan försättas i viloläge. smatidigt kan mera ström köras över gränssnittet vid behov.

Räkna med att de första kretsarna för 3.0 börjar dyka upp i datorer framåt sommaren. Nya produkter får vi se tidigast till julhandeln.

Specifikationerna för 3.0 spikades redan i höstas, men Intel och andra konsortiemedlemmar presenterade dem under den pågående mässan för komsumentelektronik, CES, i Las Vegas.

Jämfört med den enorma usb-marknaden som producerar två miljarder produkter om året är hdmi en ganska blysam historia. Det handlar ju bara om gränssnittet mellan olika enheter för hdtv som blurayspelare, videkameror och platt-tv. Och på sin höjd 400 miljoner enheter i år.

Men nu är det dags att vidga perspektivet. Nästa generation ska klara även data i ethernetförbindelser, hantera ljud i bägge riktningarna och orka med ännu högre upplösning än dagens fulla hd-standard på 1080p – branschen talar om 4kx2k, alltså 4 000 x 2000 bildpunkter. Även 3D och bilanläggningar finns med i specifikationerna.
Dessvärre också ny, mindre niopolig kontakt.

Tidsplanen är att specearna spikas till sommaren, så det är inte nödvändigt att slänga ut den nuvarande hemmabioanläggningen än på ett par år.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev