Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Snabbaste superdatorn inte längre kinesisk

Publicerad: 21 Juni 2011, 06:49

Den japanska superdatorn med det korta namnet K tar nu ledningen i superdatortoppen, med prestanda på 8,16 petaflops.


Kina har stoltserat med världens snabbaste superdator, i form av Tianhe-1A, sedan i november förra året. Tianhe-1A presterar imponerande 2,57 petaflops (1 petaflop = 1000 biljoner flyttalsberäkningar per sekund), men nu får systemet se sig omkört – och det rejält.

Japanska K presterar 8,16 petaflops, vilket är mer än vad Tianhe-1A och de fyra nästkommande superdatorerna klarar tillsammans.

När prestanda mättes fanns 68 544 Sparc64 VIIIfx-processorer innanför skalet, men då är datorn inte ens färdig. När den står klar, i november, ska den innehålla 80 000 av de åttakärniga processorerna, uppger tillverkaren Fujitsu. K-datorn finns hos datateknikforskningsinstitutet Riken i Kobe och när den är klar väntas den kunna prestera över 10 petaflops.

Genom att vara baserad på Sparc64 VIIIfx-processorer skiljer sig K-datorn från de flesta superdatorer av senare modell, som vanligtvis är baserade på grafikprocessorer. Den är den mest strömslukande totalt, men trots det den mest energieffektiva på Topp 500-listan, som offentliggjordes på top500.org igår.

Den första datorn att spränga petaflops-gränsen var Roadrunner på det amerikanska energidepartementet. Det gjordes i juni 2008. Nu får Roadrunner finna sig vara nedpetad till tionde plats på listan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.