torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snabbmatskedjor gör framsteg för klimatet – men missar vattenfrågan

Publicerad: 4 maj 2021, 10:09

Snabbmatskedjor har gjort tydliga klimatframsteg under coronaåret, men behöver skärpa sig ytterligare.

Foto: Getty images

Burger King, McDonald´s och Pizza Hut är några av kedjorna som vässat sina klimatmål under den pågående pandemin. Men företagen behöver ändå göra mycket mer, enligt ett tungt, globalt investerarnätverk som fokuserar på hållbarhetsrisker i livsmedelskedjan.

Ämnen i artikeln:

Hållbarhetsrisker

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Investerargruppen Fairr, som säger sig vara världens snabbast växande investerarnätverk som fokuserar på ESG-risker i den globala livsmedelskedjan, har gett ut en ny rapport som visar att de lyckats sätta tryck på snabbmatskedjorna att höja sina klimatmål under pandemiåret. Men investerarna vill se snabbare framsteg.

I rapporten belyses hållbarhetsarbetet hos bland andra McDonald´s, Burger King och Yum Brands som bland annat äger Pizza Hut. I slutet av 2019 hade endast två av sex varumärken satt klimatmål enligt Science Based Targets Initiative, men nu är det fem av sex. Nu uppmanar investernätverket kedjorna att förändra sina menyer för att möta klimatmålen, ett område där den brittiska delen av Burger King gått före och lovat att halva menyn ska vara växtbaserad år 2030. Enligt Fairr är det en utmaning att åtta av tio av världens största leverantörer av kött, fisk och mjölkprodukter inte har satt meningsfulla mål för att minska klimatutsläppen.

Samtidigt som det alltså skett framsteg i målsättandet så varnar Fairr för att varumärkena inte gör tillräckligt för att mäta och redovisa sina klimatrisker enligt riktlinjerna för Task Force on Climate-Related Disclosures, TCFD. Ett ramverk som bland annat ställer krav på klimatscenarieanalyser.

Investerarnätverket är inte heller nöjt med livsmedelskedjornas hantering av vattenrisker och med arbetet på kort sikt med att hantera frågor om bland annat vattenbrist. Något som enligt gruppen krävs då kött- och mjölkproduktion gör av med en fjärdedel av världens färskvatten.

Ladda ner rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev