söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart är det för sent att hitta Nemo

Publicerad: 18 oktober 2012, 11:45

Uppföljaren till succéfilmen Hitta Nemo är planerad till 2016. Oceanografen Daniel Hansson föreslår dock att filmmakarna tidigarelägger premiären – så att biobesökarna slipper se en film fylld med utdöda djur.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En uppföljare till filmsuccén "Hitta Nemo" är på gång. Men nu avslöjas att en rad av fiskarterna i filmen är på väg att utrotas. Också den lilla clownfisken, den art som stjärnan Nemo själv tillhör, är idag utrotningshotad.

Clownfisk. Foto: Nhobgood/CC2.0

Daniel Hansson är doktor i oceanografi och i sin blogg berättar han i veckan om hotet mot Nemo och hans vänner. Växthusgaser förändrar miljön i världshavet och idag riskerar sex av de arter som uppträdde i första filmen snart vara utrotade.

Daniel Hansson skriver att medan vissa djurarter kan fly till vatten med annan temperatur har många andra svårt att röra sig. Till exempel sitter koraller och anemoner fast, och clownfiskar är beroende av anemoner. I takt med att haven blir varmare dör anemonerna och korallerna bleknar.

Ytterligare ett skäl till att just clownfiskar är hotade är dess popularitet som akvariefisk. Daniel Hansson skriver att försäljningen av clownfiskar ökade dramatiskt när Hitta Nemo hade premiär år 2003. Ett år efter filmpremiären hade så mycket som tre fjärdedelar av det vilda clownfiskbeståndet gått ner i vissa områden.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev