Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart avgörs vem som vinner Utmärkt Miljöledarskap 2005

Publicerad: 10 mars 2006, 06:11

Den 26 april under konferensen Sustainability Day i Stockholm är det åter dags att kora vinnaren i tävlingen Utmärkt Miljöledarskap, som belönar en ledare som verkligen har förstått vad begreppet hållbarhet innebär i praktiken. Det blir för sjunde året i rad som priset delas ut – med målet att vara det ledande priset i Sverige. Bakom det står Näringslivets Miljöchefer, NMC, och Dagens Miljö.


Av Anne Nilsson

Av 20 nomineringar har NMC:s styrelse vaskat fram fyra spännande slutkandidater: professorn Christian Azar, meteorologen Pär Holmgren, vd:n Lars Backsell och marknadschefen Knut Simonsson.

– I år har vi liksom förr om åren haft ett väldigt bra startfält. Det har därför varit svårt att välja ut slutkandidaterna, säger Jan Peter Bergkvist, ordförande för NMC och jurymedlem.

Utvärderingen gör styrelsen tillsammans genom att varje nominerad poängbedöms efter ett antal förutbestämda kriterier. Personen i fråga ska vara en ledare för ett företag eller organisation och ska inte ha miljöfrågor som sin huvudsakliga arbetsuppgift. Andra kriterier är nytänkande och att personen i fråga ska ha satt ett tydligt avtryck. Varje slutkandidat blir sedan utsatt för djupintervjuer av två personer från styrelsen som besöker kandidaten på dess hemmaplan.

– Det är bland det roligaste uppgifterna som en styrelsemedlem i NMC har, erkänner Jan Peter Bergkvist.

Intervjuerna dokumenteras och används som underlag för det slutliga valet som görs av juryn.

Få nominerade kvinnor

I år, liksom förr om åren, är startfältet väldigt tunnsått med kvinnor. Sedan starten 1999 har det endast under ett år, 2002, funnits två kvinnliga slutkandidater: Kristina Alsér, vd för Mercatus Engineering, och Birgitta Johansson-Hedberg, då vd för Föreningssparbanken. Samtliga sex tidigare vinnare har varit män.

Vad denna snedfördelning beror på har Jan Peter Bergkvist inget bra svar på. Men han menar att det är en spegling av samhället i stort. Problemet är inför varje nomineringsperiod uppe till diskussion i styrelsen. Hur ska man då tackla frågan som egentligen inte bara handlar om för få kvinnor, utan också om underrepresentation av personer med annan etnisk bakgrund och personer från vissa branscher?

– Vi tar emot alla förslag från medlemmar och den det vara må på hur vi på ett smart och kul sätt kan göra priset mer jämställt, säger Jan Peter Bergkvist.

Alla fyra kommer

Genom åren har det inte varit svårt att få slutkandidaterna att komma till prisceremonin, i år kommer alla fyra. Vi har att se fram emot fyra korta och kraftfulla föredragningar som ger ett brett perspektiv på hur hållbarhetsfrågorna ser ut just nu i Sverige och internationellt.

För att överträffa bedrifterna från förra året då vinnaren Mats Lederhausen, vd för McDonald´s Ventures, via telefonlänk från USA trollband auditoriet eller när slutkandidaten Björn Söderberg entusiastiskt berättade om hur entreprenörskap utvecklar tredje världen, kommer det dock att krävas lite extra.

Andra hedervärda vinnare under årens lopp, om vi börjar med de senaste, är Göran Broman, professor vid Blekinge Tekniska Högskola, Anders Dahlvig, koncernchef för Ikea Group, Hans-Olof Nilsson, vd för H-O Nilsson Service AB, Gunnar Rundgren, vd för Grolink AB, och Thomas Sandström, åkerichef inom Schenker-BTL AB.

Två nya priser

I år kommer delas för första gången ytterligare två priser ut: NMC:s specialpris och NMC:s hederspris.

– Det kan ses som ett tecken på att hållbarhetsfrågorna börjar mogna inom svenskt näringsliv, säger Jan Peter Bergkvist.

Hederspriset delas ut till en person för långt och ärbart miljöarbete, medan specialpriset ger juryn friare tyglar att välja pristagare. Där kan till exempel en person som blivit nominerad till Utmärkt Miljöledarskap, men som inte primärt är ledare utan jobbar huvudsakligen med miljöfrågor uppmärksammas. Det ger således NMC och Dagens Miljö friheten att ge erkännande till två andra sorters människor inom hållbarhetsarbetet. Det blir alltså första gången som någon av föreningens egna medlemmar kan komma på tal för ett pris.

Prisutdelningen sker som förra året under Sustainability Day som i år äger rum den 26 april i Stockholm, en konferens med målet inställt på att vara Sveriges ledande inom hållbar affärsutveckling. I år väntas en ännu större anstormning och därför har evenemanget flyttats från Hilton Stockholm Slussens miljömärkta lokaler till ännu större lokaler i Folkets hus i Stockholm.

Anne Nilsson

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.