Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Snart kan det bli fängelse för den som handlar med olagligt avverkat timmer

Publicerad: 29 Juni 2012, 06:36

Nytt lagförslag från Skogsstyrelsen ute.


Från och med mars 2013 börjar EU:s timmerförordning att gälla vilket innebär att verksamhetsutövare förbjuds att släppa ut timmer eller trävaror från olagliga skogsavverkningar på den europeiska marknaden.

Skogsstyrelsen i Sverige har fått i uppdrag av regeringen att utarbeta förslag till nationella bestämmelser som kan komplettera timmerförordningen. Detta arbete, som genomförts efter samråd med Tullverket, Statens jordbruksverk, Kommerskollegium och Naturvårdsverket, har man nu presenterat i en ny rapport.

I rapporten kan man läsa att verksamhetsutövare i Sverige kan delas in i tre kategorier.
"Första kategorin är runt 10 000 ägare av skogsmark i Sverige. Andra kategorin är runt 150 första köpare av stående svensk skog som ska avverkas. Antalet unika enskilda skogsägare som säljer rätten att avverka till dessa 150 köpare uppgår till runt 16 000 stycken. Tredje kategorin är runt 7 600 importörer av timmer och trävaror till Sverige."

– Kontroller av virket ska ske när timret eller trävaran kommer ut på EU:s inre marknad. Det innebär att såväl skogsägare som första köpare av avverkat virke blir verksamhetsutövare och omfattas därmed av EU:s timmerförordning, säger Göran Rune, avdelningschef, Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen föreslår att den som släpper ut olagligt avverkat timmer eller trävaror på EU:s inre marknad ska få böter eller fängelse i högst två år.

Eftersom förbudet förutsätter att avverkningen strider mot gällande
lagstiftning i avverkningslandet gäller för svensk del att det inte sker överträdelser av de delar i skogsvårdslagen och miljöbalken som direkt relaterar till avverkning.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.