måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart kan du kolla om organisationen du ger pengar till investerar smart

Publicerad: 16 februari 2016, 07:27

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_well_in_Tsaidam.jpg

Investerar hjälporganisationen du skänker till i fossila bränslen? Snart finns en guide som ger dig svar på frågan.

Ämnen i artikeln:

CleantechInvesteringar

Ett nytt verktyg ger givare möjlighet att se om de ideella organisationer som de stödjer investerar i vapen, pornografi, alkohol, tobak eller fossila bränslen. Guiden kan exempelvis användas av företag som ger pengar till välgörenhet och samtidigt vill att donationer ska gå i linje med interna hållbarhetspolicys.
Verktyget har lanserats av den svenska ideella organisationen Charity Rating. Enligt Charity Rating saknar flera givarorganisationer i dag riktlinjer för att undvika planeringar i fonder och bolag som kopplas till oetiska verksamheter. Det vanligaste är att organisationerna inte aktivt tar avstånd från fossila investeringar. Informationen kommer att finnas tillgänglig i den digitala databasen Givarguiden till sommaren 2016.
”Det handlar om ansvarstagande gentemot sina givare, ansvar inför de globala hållbarhetsmålen och världens befolkning. Organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och motverkandet av fattigdom bör inte investera i verksamheter som bidrar till klimatförändringar, naturkatastrofer och mänskligt lidande”, kommenterar Charity Ratings verksamhetschef Gerda Larsson i ett uttalande.
I praktiken går det till så att givare bockar i rutan ”ansvarsfull och hållbar kapitalförvaltning” och får fram en lista på organisationer som är öppna med sina riktlinjer. Länkar till organisationernas riktlinjer kommer också finnas samt en checklista över vilka sektorer riktlinjerna omfattar.
I förra veckan skrev SvD om hur Röda Korset hjälper människor att fly klimatförändringens konsekvenser samtidigt som organisationen investerar pengar i oljebolag.

Läs mer på Givarguidens sajt.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev