Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart kan du sälja el till elbolaget

Publicerad: 15 juni 2009, 12:17

Nio av tio elkonsumenter är positiva till att producera och sälja sin egen el. Snart kan det vara du som säljer el till ditt elbolag istället för tvärtom.

Ämnen i artikeln:

ElFortum

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är energiföretaget Fortum som genomfört en undersökning om svenskarnas inställning till småskalig energiproduktion. Enligt Fortum är det en revolutionerande utveckling vi snart kommer att få se där de elkonsumenter som vill kommer producera och sälja sin egen el.

Enligt Fortum är den här utvecklingen också viktigt för att Fortum ska nå sina egna mål om förnybar energi. Vad som krävs för att utvecklingen ska slå igenom är att det byggs så kallade "smarta nät".
– Det som krävs är att elen kan mätas i två vägar. Elbolagen måste också kontrollera elen i två vägar. Elbolagen måste visserligen kunna beräkna vilken produktion av el näten ska bära, men förmodligen blir volymerna av den småskaliga produkteion till en början så små att det inte blir några problem inledningsvis, säger Marie Fossum som är ansvarig för affärsutveckling på Fortum.

Som exempel på hur "smarta nät" fungerar visar Fortum i ett pressemeddelande på solceller. Solceller ger mest energi på dagen, då många privatanvändare inte har så stort energibehov. Däremot är industri och näringsliv i stort behov av el på dagen. Fortum menar att de är intresserade av att köpa den el som konsumenterna inte behöver.
– Det vi utrett nu med vår undersökning är om konsumenterna vill bli producenter. Intresset är väldigt stort. Sen är det förstås en annan sak om de faktiskt kommer att göra de investeringar som krävs för att producera sin egen el, säger Marie Fossum.

När elbolagen väl börjar mäta elen i två vägar är det enligt Marie Fossum inget som hindrar att marknaden för småskalig produktion tar fart.
– Idag är det inte tekniken som är problemet. Däremot är tekniken fortfarande ganska dyr.
Marie Fossum tror emellertid att vi inom en femårsperiod, då produktionen ökat och priserna minskat, kommer att få se flera som investerat i solceller och vindsnurror.

Kort om undersökningen:

- 9 av 10 är positiva till att producera och sälja egen energi.
- 8 av 10 skulle köpa solpaneler för enkel installation hemma om det var lättillgängligt.
- 8 av 10 vill ha ett erbjudande från sitt energibolag för att få hjälp med installation och drift av småskalig energiproduktion.
- 7 av 10 anser att det borde vara standard med såväl solpaneler/vindkraftsverk på taket som laddstolpar framför husen när man bygger nya flerfamiljshus.

Undersökningen genomfördes i maj och är baserad på svaren från ett kvoterat slumpmässigt urval av 1 017 svenskar mellan 18 och 80 år.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev