Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Snart kan du ta tåget till New York

Publicerad: 24 augusti 2011, 10:11

Ryska regeringen har gett grönt ljus åt byggandet av en 106 kilometer lång tunnel under Berings sund. Något som kan ge framtidens tågresor en helt ny dimension.


Ämnen i artikeln:

SibirienUsaRyssland

Redan för hundra år sedan föreslogs en tunnel under Berings sund, men då satte första världskriget och ryska revolutionen stopp för planerna. Men nu har den ryska regeringen tillslut gett grönt ljus åt byggandet av en 106 kilometer lång tunnel som kommer att förbinda östra Ryssland med Alaska, och därmed öppna möjligheten för en tågresa från London till New York, skriver World Architecture News.

Det har kallats det största järnvägsprojektet genom tiderna, och om det blir verklighet kommer tre procent av världens fraktgods att kunna gå under Berings sund. Med en vinst på runt 70 miljarder kronor om året beräknas projektet kunna nå break-even på sju år.

Även om det säkerligen återstår en hel del både vad gäller det praktiska och det politiska, så verkar det som att vi är åtminstone ett steg närmare tågresor runt tre fjärdedelar av jorden.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

SibirienUsaRyssland

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.