Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart kan radarn upptäcka bröstcancer

Publicerad: 12 november 2008, 08:50

Ett nytt radarsystem ska kunna upptäcka bröstcancer snabbare, bekvämare och säkrare än mammogram.


Mammogram är ett av de vanligaste sätten att upptäcka bröstcancer på, men det är ingen optimal lösning. Det tar rätt lång tid, är ofta obekvämt för den som ska undersökas och så anger den skadlig strålning om än i små doser. Ett forskarteam på Bristol University i England har konstruerat en radarbaserad lösning som de hävdar ska vara bättre än mammogram på alla sätt.

Systemet bygger på samma radarteknik som används i markpenetrerande radar och de lågfrekventa radiovågor som används avger ungefär lika mycket strålning som en mobiltelefon på en armlängds avstånd. Hela undersökningen tar bara sex minuter och bröstet vilar hela tiden i en keramisk kopp istället för att klämmas fast som i en mammogramundersökning.

I den keramiska koppen sitter en mängd sändare och mottagare som tar fyrahundra radarbilder av bröstet som sedan sammanställs till en mycket detaljerad 3D-bild som ska visa även mycket små tumörer.

Hittills har systemet testats på 60 kvinnor och förhoppningen är att en kommersiell produkt ska finnas färdig om några år.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev