Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart kan världens största havssaneringsprojekt lanseras

Publicerad: 16 november 2015, 06:00

Wikimedia Commons

Under år 2020 beräknas världens största saneringsuppdrag av stora plastöar ske i Stilla havet.


Under år 2020 kan världens största saneringsuppdrag ske i Stilla havet. Där ska en ny teknik fånga upp stora plastöar som flyter på havsytan, rapporterar The Guardian.

Efter en rad framgångsrika tester av en prototyp i Nederländerna står det nu klart att man ska utföra tester längs de nederländska och japanska kusterna under år 2016. Om testerna lyckas, kan havssaneringen börja år 2020.

Projektet ” The Ocean Cleanup Project ” ska bland annat finansieras av donationer från förmögna människor och företag som vill ta vara på plasten.

– Vi har analyserat kvaliteten på plasten och den är förvånansvärt bra. Det har också gjorts tester som visar att materialet är återvinningsbart. Stora företag har visat intresse för att köpa upp plasten och det är vår heliga graal; att finansiera saneringen med hjälp av intäkter från plasten som vi återvinner, säger Boyan Slat, grundaren av projektet.

Hittills har man ofta använt sig av fisknät vid havssanering, vilket har varit tungrott och skadligt för marina djur. Boyan Slat vill istället använda sig av en plattform med flera förankrade barriärer som flyter långt ut på havet åt flera håll. Barriärerna ska fånga upp plast som med hjälp av havsströmmarna flyter mot dem. De 2000 meter långa barriärerna ska ligga stilla så att däggdjur lätt kan simma bort. Plattformen ska fånga upp plasten och fungera som en sorterande återvinningsmaskin.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.