Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Snart kommer alla att göra kläder av skog”

Publicerad: 16 september 2016, 06:52

Viskosproduktion av träfibrer har gått från låg kvalitet och hög miljöpåverkan till ett hållbart trendplagg. Kalsongföretaget Allvar Underwear berättar om resan.


Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

160915gilmark

Niklas Gilmark.

Viskosfibrer från skogsråvara har använts vid klädtillverkning började användas redan under första världskriget då den svenska textilindustrin hade brist på bomull. Viskosplaggen präglades dock av dålig kvalitet och produktionen hade en hög miljöpåverkan då tillverkningen krävde stora mängder kemikalier.

Viskosens dåliga rykte avskräckte dock inte Niklas Gilmark när han för ett par år sedan startade klädföretaget Allvar Underwear, som tillverkar underkläder av svensk tall och gran. Det material som Niklas Gillmark tagit fram tillsammans med designern Stefan Söderberg håller enligt de båda grundarna både mycket hög kvalitet. Dessutom hävdar de att materialet har lägre miljöpåverkan än bomull.
– Vår viskos håller i dag en mycket hög kvalitet och ger en exklusiv komfortkänsla. Att materialet dessutom har en betydligt bättre miljöpåverkan än bomull beror på att viskosen i dag produceras i slutna processer. Det krävs fortfarande kemikalier i tillverkningen, men dessa hålls inom slutna system och släpps inte ut i naturen som förr, säger Niklas Gillmark till Aktuell Hållbarhet.

Att textilmaterial från skogsråvara skulle ha en bättre miljöprestanda än bomull var enligt Niklas Gillmark en förutsättning för att företaget Allvar Underwear över huvud taget skulle starta.
– Vi gick till forskarna och frågade, främst på KTH, hur det egentligen låg till. Efter att ha pratat med forskare och läst ett stort antal studier bestämde vi oss för att satsa, berättar han.

I dag kommer en majoritet av materialet i produkterna från svenska skogar och Niklas Gilmark hävdar att Allvar Underwear är först med att erbjuda full spårbarhet på det skogsmaterial som används i textiltillverkningen.
– Vi använder restprodukter från sågverk och det som kallas för klenved som också ofta används till pappersmassa, säger Niklas Gillmar som tycker att skogsbaserade textilier i och med den minskade pappersproduktionen borde kunna bli en viktig produkt också för skogsindustrin.

160915skog

En färdiga kalsong från Allvar Underwear går från svenska sågverk till en textilfabrik i Indien för att så småningom spinnas och stickas på Sri Lanka. En utmaning har varit att säkerställa hållbarhetsaspekterna i leverantörsleden. Niklas Gilmark berättar att han personligen har varit på plats vid alla produktionsanläggningar och  i dag arbetar med externa leverantörskontrollanter för att säkra arbetsförhållanden och produktionsmetoderna i fabrikerna.

När Allvar Underwear för första gången i april presenterade sina kalsonger av svensk tall och gran var hajpen stor och många medier skrev om den nya satsningen. Nu har den största uppmärksamheten lagt sig och företaget har gått in i en mer vardaglig fas. Niklas Gilmark säger att underkläder är en svår bransch att bryta sig in i då många konsumenter är väldigt trogna sina varumärken. Han säger ändå att intresset är stort och att företaget räknar med att visa svarta siffror inom ett år.
– Det som får våra kunder att välja våra underkläder är dels själva historien och det faktum att produkten är tillverkad av svensk skog. Det väcker ett stort intresse. En annan sak som får folk att välja våra underkläder är känslan i materialet som är en helt unik känsla.

Allvar Underwear arbetar inte aktivt med att föra in hållbarhetsfrågorna i marknadsföringen av produkterna. Niklas Gillmark säger däremot att han upplever att kunderna själva ofta drar kopplingen mellan skog, hållbarhet och koldioxidbindning. Han är också övertygad om att Allvar Underwear inte kommer att vara ensamma på den marknad företaget försöker skapa.
– Jag är helt övertygad om att fler svenska klädtillverkare kommer att börja arbeta med skogsråvara i textilproduktionen. Det vore konstigt annars. En ökad konkurrens är inget vi kan göra något åt. Dessutom bara ett bevis på att vi gör något bra, säger Niklas Gillmark.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.