Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart kommer branschstandard för grön design

Publicerad: 2 mars 2015, 12:19

ISO tar fram grön standard för produktdesign


Den här artikeln publicerades  i omvärldsbevakningen  Miljöaktuellt Idag den 2 mars.

I veckan samlas medlemmarna i den internationella standardiseringsorganisationen (ISO) i Milano för att bena ut detaljerna i ett nytt verktyg för miljömedvetnare produktdesign.

– Det är fortfarande inte helt bestämt vad verktyget kan innebära i praktiken, men vi hoppas att den kan bli praktisk handledning för produktutvecklare och designers, säger Ludvig Hubendick, projektledare på SIS, den svenska medlemsorganisationen, till Miljöaktuellt.

Den nya standarden tar avstamp i ett verktyg som den internationella elektrotekniksamarbetet IEC tagit fram för deras bransch. Tidsplanen är att publicera en ny bredare standard i november 2017.

– Men det kan mycket väl gå snabbare än så när vi har något att utgå ifrån. Vi planerar exempelvis i Sverige att dra igång en arbetsgrupp med externa experter redan efter mötet denna vecka, säger Ludvig Hubendick.

Ett av de stora målen är att standarden ska bli ett prioriterat verktyg när EU-kommissionen ska implementera det reviderade ekodesigndirektivet.

– Det finns en trend att länka samman standarderna med lagstiftning, men det finns också de som tycker att de här standarderna är för ospecifika. Det blir spännande att se hur myndigheter reagerar när vi publicerat standarden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.