lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snart sker de första utbetalningarna ur FNs Gröna fond

Publicerad: 3 november 2015, 05:00

I veckan kommer styrelsen för FNs Gröna Fond att träffas för att diskutera de första projekten som kan få stöd ur fonden. Framförallt handlar det om klimatanpassingsprojekt i fattiga länder.

Ämnen i artikeln:

CleantechFörnybar EnergiJordbrukPolitikSkogSolcellssystemSolenergiSolkraft

Snart kommer pengar att börja betalas ut från FNs Gröna klimatfond. Styrelsen för fonden kommer att träffas i veckan för att diskutera de första klimatprojekt som ska betalas med pengar från fonden.

I den första omgången kommer 200 miljarder dollar att delas ut till projekt som i första hand rör anpassning till klimatförändringarna. Bland förslagen som styrelsen ska ta ställning till finns bland annat ett projekt för att hejda avskogning i Peru, och ett annat som ska syfta till att skydda dricksvatten i Senegal från saltintrång till följd av torka.

Tanken med den Gröna fonden är att höginkomstländer ska finansiera klimatåtgärder i fattiga länder men insamlingen av pengar har gått segt och av de 100 miljarder dollar per år som de rika länderna lovat att skjuta till fram till 2020 finns för närvarande bara 10 miljarder dollar i fonden. Men enligt den svenske styrelseledamoten Jan Cedergren är mer pengar på väg.

– Jag tror att det finns goda förutsättningar att nå upp till 100 miljarder och det är en otroligt viktig signal att det verkligen sker, säger han till Sveriges Radio.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev