Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SNF: Dyr nota för biologisk utarmning

Publicerad: 11 oktober 2010, 11:19

Utarmningen av biologisk mångfald kan bli ännu mera kostsam för mänskligheten än klimatförändringarna, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson på DN debatt idag.


Ämnen i artikeln:

Mikael Karlsson

Naturskyddsföreningen lämnade idag in en handlingsplan till miljöminister Andreas Carlgren inför miljömötet i Nagoja nästa vecka. I den listar föreningen sju punkter som måste till för att bromsa den allt snabbare utarmningen av jordens ekosystem.

– Utan åtgärder riskerar förlusterna av enbart landbaserad biologisk mångfald att motsvara sju procent av global BNP vid år 2050. Artutrotningen går nu 100-1 000 gånger snabbare än i planetens historia och kan bli mer kostsam än klimatförändringen, säger Mikael Karlsson.   

I Sverige finns över 4 000 arter
på den så kallade rödlistan – mer än 800 arter akut eller starkt hotade. Läget i Europa och andra delar av världen är inte bättre. Kostnaderna för utarmningen kommer att bli skyhöga eftersom välfärden beror av varor och tjänster från rika ekosystemen, menar Mikael Karlsson.

Samtidigt antog EU-parlamentet en resolution för att ge råg i ryggen till delegaterna i Nagoja. Man vill att EU:s medlemsstater redovisar sina ståndpunkter innan mötet och att man satsar rejält på åtgärder för att uppnå målsättningarna i Konventionen för biologisk mångfald, som beslutades i Rio 1992.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Mikael Karlsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.