tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SNF: motorvägsbygge stoppar utbyggd tunnelbana

Publicerad: 17 augusti 2011, 07:40

Det stora motorvägsbygget runt Stockholm gör det svårt att bygga ut tunnelbanan, skriver Naturskyddsföreningen.

Ämnen i artikeln:

Snf

Under våren fick planerna på att bygga ut tunnelbanan runt Stockholm förnyad aktualitet. En av sträckorna som diskuteras är en förlängning av den blåa linjen norrut från Akalla till Barkarby. Frågan är om det kommer att fungera.

I ett yttrande skriver Naturskyddsföreningen att planerna för det stora motorvägsbygget Förbifarten inte är ekonomiskt eller praktiskt anpassad för framtida spårförbindelser och att det i praktiken sätter stopp för en utbyggd tunnelbana norr om Stockholm.

”Genomförs (Vägverkets/red) arbetsplan blir det i praktiken omöjligt att dra tunnelbanan vidare från Akalla till Barkarby. Ett beslut om arbetsplanen för Förbifart Stockholm enligt nuvarande förslag innebär därmed ett slutgiltigt ställningstagande mot en sådan lösning” skriver Mårten Wallberg och Anders Tranberg från SNF Stockholm.

Föreningen kräver att ett eventuellt bygge av Förbifart Stockholm utformas så att det inte försvårar en tunnelbana mellan Akalla och Barkarby. Men mot bakgrund av att motorvägsprojektet kommer att medföra tidigare oredovisade hälsoeffekter vill de att hela tillåtlighetsbeslutet rivs upp.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev