Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SNF: släng utsläppsrätterna i papperskorgen!

Publicerad: 9 september 2010, 11:09

Regeringen måste ge besked om överskottet av Sveriges utsläppsrätter före valet, skriver Naturskyddsföreningen.


EU har gett varje medlemsland ett antal utsläppsrätter för perioden fram till 2012. Sverige har rätt att sälja de utsläppsrätter man inte utnyttjar – i dagsläget ser det ut att bli ett ganska stort antal.

Enligt prognosen kommer
Sverige att minska sina utsläpp med mellan 10 och 12 procent jämfört med kravet på 4 procent. Men regeringen har ännu inte svarat på frågan vad som kommer att hända med överskottet. Något som oroar Naturskyddsföreningen.

– Med ett enda penndrag kan Reinfeldt och Borg ta bort alla ansträngningar som svenskarna gjort för klimatet sedan 1990, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Regeringen kan välja att slänga de överblivna utsläppsrätterna i papperskorgen och på så sätt minska det totala utsläppsutrymmet. Något de rödgröna partierna kommit överens om och lovar inför nästa mandatperiod. Men det finns ännu inget besked från den borgerliga regeringen i frågan.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.