Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Snökaos som vanligt

Publicerad: 24 november 2008, 08:49

Vi har sett det förr och det tycks aldrig bli bättre.


Stockholm stannade nästan fullständigt under ”morgonrusningen” på måndagen för det föll snö. Snö! Sånt där vitt som har fallit från himlen så länge mänskligheten har funnits. Jorden är till 60% täckt av vatten och det är oundvikligt att en del av det kommer upp i atmosfären och sedan faller ned på de övriga 40 procenten. När atmosfären är kall kommer fuktigheten att frysa. Ja… Det fick man lära sig på fysiken i skolan. Förvånansvärt många i ansvarig ställning verkar ha skolkat från fysiklektionerna.

Tunnelbanan halkar, bilarna står i diket, bussarna böjer sig på mitten. Vad beror det på? Som en tekniker ser saken kan det finnas tre orsaker: oförmåga, ovilja eller saknade tekniska möjligheter. Rent logiskt kan man dra vissa slutsatser: Vi har haft snöfall i stockholmsregionen i mansåldrar, ja definitivt så länge som SL och Banverket funnits. Ändå stannar bussar och tåg varje år det blir snö. Det där kalla, vita kommer som en lika stor överraskning varje år. Det kan vi sätta upp på kontot oförmåga att lära sig.

Alla privatbilister tvingas sätta på vinterdäck varje år. Det är lag på det. SL slipper undan med kostnadsargumentet. Att bussarna stannar är oviktigt. SL har ju trafikmonopol. Järnvägens växlar fryser för de blir fulla med is. Då kan de inte byta läge och tågen måste stanna och vänta. Varje år lovar Banverket att man ska ta krafttag mot frusna växlar och installera mera värme, men… Det kan vi sätta upp på kontot ovilja.

Kvintessensen och tävlingen

Vi har alltså problem att få bort ett nästan viktlöst vitt pulver som ligger på de plana, hårda, välunderhållna markytor vi kallar vägar. När snön vräkt ned i ett par timmar måste den transporteras bort. Det verkar aldrig finnas lastbils-, gatu-, avlopps-, mankraft-, tids- eller samordningskapacitet eller förutseende för det. Vad som behövs är en ny metod att bli av med snö. Vad ska man göra? Fara runt med en stor varmluftsfläkt och smälta snön och se den rinna ned i avloppet? Nederbörden klarar av att rinna ned i avloppen på sommaren. Jag hörde om ett försök att blåsa rent amerikanska motorvägar med en lastbilsmonterad jetmotor riktad framåt.

Vi inbjuder härmed våra läsare att kläcka nya idéer för snöröjning, nu när plogar, väghyvlar, snösväng, förböner, voodoo och svordomar inte hjälper.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.