Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SNS: Så kan Sveriges utsläpp halveras

Publicerad: 15 januari 2020, 10:54

SSAB är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid, 5 miljoner ton per år, och står för knappt tolv procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

Foto: Tortap/ Wikimedia Commons

En kompensation för att lagra koldioxid från den tunga industrin skulle kunna halvera Sveriges utsläpp för en relativt låg kostnad. Det hävdas i en ny rapport.


Runt hälften av Sveriges koldioxidutsläpp kan tas bort om CCS-tekniken införs på de 27 industrianläggningar som släpper ut mest i Sverige. Om anläggningarna kompenseras med 1 000 kronor per ton koldioxidekvivalenter kostar det Sverige cirka 20 miljarder om året, ungefär lika mycket som i dag dras in genom den svenska koldioxidskatten. Det konstateras i SNS senaste konjunkturrådsrapport som släpps i dag. 

”Detta är mer än utsläppen från hela den svenska vägtrafiken. Tekniken fungerar också i resten av världen och Sverige kan här bli ett föregångsland”, säger John Hassler, ordförande i SNS Konjunkturråd 2020, i en kommentar.

Genom ett globalt fokus och inriktning på vissa åtgärder kan Sverige enligt SNS rapport bidra mer till globala utsläppsminskningar. Enligt rapporten är det kolet och inte konventionell olja som är det centrala klimathotet. Därför bör svensk klimatpolitik bidra till att merparten av världens kolreserver stannar i marken, i Kina, Afrika och Indien. Enligt forskarna bör Sverige finansiera utsläppsminskningar i andra länder. 

Sverige bör också enligt rapporten driva på för att grupper av länder ska kunna gå samman i så kallade klimatklubbar, som kan belägga länder med klimattullar om de har för lågt utsläppspris.

Läs Konjunkturrådets rapport 2020 

 

 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.