Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Snus är Sveriges vanligaste ”fulspolning”

Publicerad: 16 November 2016, 12:16

Trots att över en halv miljon svenskar snusar är det få som känner till att man inte ska spola ner snus i toaletten. Det visar en ny undersökning.


Snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium som inte kan brytas ner i naturen. Om snuset spolas ner i avloppet, eller kastas i naturen, så riskerar kadmium att spridas i miljön. Men kunskapen om snusets miljöpåverkan är dålig och en ny undersökning från Svenskt Vattens visar att snus är den vanligaste ”fulspolningen” i Sverige, följt av våtservetter, tops och mensskydd.

Den främsta anledningen till att snusare inte slänger sin prilla i en papperskorg är, enligt respondenterna i undersökningen, att någon sådan inte finns till hands när man ska kasta sitt snus. Eftersom var femte snusare samtidigt uppger att de någon gång bråkat med sin partner om var de slängt sin prilla är det rimligt att anta att toaletten känns som ett bättre alternativ än exempelvis golvet eller soffbordet, men för miljöns skull bör snuset alltid slängas bland de brännbara soporna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.