Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Social livscykelanalys genomförd på dator

Publicerad: 27 juni 2012, 06:43

Forskare på KTH har lyckats göra en livscykelanalys med socialt perspektiv.


Elisabeth Ekener-Petersen, forskare på Centre for Sustainable Communications på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, har utvecklat och genomfört en livscykelanalys med socialt perspektiv på en bärbar dator.

Livscykelanalyser kring produkters miljö- och klimatpåverkan är vanliga i dag, men i det här fallet har Ekener-Petersen alltså lyckats med att mäta de sociala aspekterna av både tillverkning, användning och skrotning av en bärbar dator. KTH-forskaren har enligt ett pressmeddelande bland annat samlat in uppgifter om barnarbete, arbetsvillkor och påverkan på lokalsamhället från ett 30-tal länder.

En skillnad från andra livscykelanalyser är att resultaten inte kan presenteras i form av siffror eftersom det inte går att värdera sociala aspekter på samma sätt som exempelvis klimatpåverkan. I stället har man här, enligt pressmeddelandet, tagit fram egna sätt att presentera resultatet, exempelvis genom att identifiera olika hotspots, "där ett land med stor betydelse och en problematisk frågeställning sammanfaller".

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.