Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Socialdemokraterna: Miljöpolitiken måste stödja välfärd och sysselsättning

Publicerad: 7 juli 2013, 09:50

Idag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Här är en fråga-svar intervju med partiets miljötalesperson Matilda Ernkrans. Hennes första åtgärd som miljöminister vore att bjuda in till bred samverkan som minskar klimatpåverkan på riktigt.


Det är ungefär 16 månader kvar till riksdagsvalet – vilka starka miljöreformer är det realistiskt att tro att riksdagen beslutar om fram till dess?
– Inga. Regeringen är oenig om det mesta på miljöområdet och har dessutom inte majoritet i riksdagen.

Vilken tre miljöfrågor blir viktigast i valet till EU-parlamentet 2014?
– Kemikalier, hållbar mat och klimat.

Vilken är enligt ditt parti den viktigaste ingrediensen för att få fram en blocköverskridande energiuppgörelse som främjar en hållbar utveckling?
– En kraftfull satsning på förnybar energi och energieffektiviseringar.

Vilka förväntningar har du och ditt parti på IPCC:s femte forskningsrapport som publiceras i september?
– Att IPCC ska klarlägga osäkerheten kring klimatkänsligheten, bedöma de nya rön om att klimatförändringarna går snabbare och har större effekt än beräknat, ta ställning till om 2 gradersmålet är rimligt eller om vi måste höja ambitionen för ett 1,5 gradersmål, tydliggöra återkopplingseffekternas verkan

Om ditt parti skulle genomföra tre tuffa åtgärder inom grön skatteväxling de närmaste åren – vilka skulle det då vara och varför?
– Inkomstskatten har kraftfullts sänkts under de senaste åren vilket allvarligt underkrävt samhällets finansiering av välfärden och tvingat kommunerna till skattehöjningar. Därför är en grön skatteväxling inte vårt första val för att hantera miljöomställningen. Vi ser i första hand att de avvecklingar av undantagen för koldioxidskatt som riksdagens beslutat om ska fortsätta och andra miljöskatter höjas för att driva på omställningen.

Vad är viktigast ur ett miljöperspektiv – EU-fiskereform eller EU:s jordbruksreform?

– Både är givetvis viktiga men EU:s jordbruksreform rör ju en betydligt större del av EU:s budget och där finns möjligheter till viktiga miljöåtgärder men som tyvärr inte en majoritet av medlemsländerna ställer sig bakom.

Kommer vi att få en miljövänligare färjetrafik till Gotland
genom Trafikverkets pågående upphandling?
– En fungerande färjetrafik är avgörande för Gotlands utveckling. Samtidigt är det är viktigt att hitta en lösning för Gotlandstrafiken som minskar miljöbelastningen över tid och främjar kontinuerlig energieffektivisering.

Varför är ditt parti det miljöbästa i riksdagen?
– Därför att miljö- och klimatpolitiken måste ske i ett sammanhang där den också stödjer sysselsättning och välfärd. Vi behöver en miljöpolitik som håller ihop. Historiskt är vi ett parti som drivit samhällsomställningar tidigare av den omfattning som nu krävs för att klara klimatomställningen.

Vad vore din första åtgärd som nyutnämnd miljöminister?
– Att bjuda in till bred samverkan för att få på plats ett klimatpolitiskt ramverk som på riktigt minskar våra inhemska utsläpp och ger oss en framsynt klimatomställning med den långsiktighet i klimatpolitiken som krävs.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.