lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Socialt ansvar: Ikea driver skräckfabrik i USA

Publicerad: 14 april 2011, 07:41

Rasdiskriminering, allvarliga arbetsolyckor och extremt dåliga arbetsvillkor är bara några av anklagelserna mot Ikeas fabrik i Danville USA.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Ikea har fått motstå kraftig kritik för arbetsförhållandena i en fabrik i den amerikanska staden Danville, Virginia, meddelar DN Ekonomi. Fabriken drivs av Ikeas helägda dotterbolag Swedwood och har bland anna hamnat i en rättsprocess där färgade arbetare anklagat företagsledningen för att sätta dem på de sämst betalda jobben på de värsta skiften – på grund av deras hudfärg.

Vidare har fabriken kritiserats för antalet allvarliga olyckor, som enligt fackförbundet IAMAW är betydligt vanligare på Ikeas fabrik än på jämförbara fabriker. DN Ekonomi berätar också om ett "pricksystem" som ger de anställda prickar om de till exempel tvingas stanna hemma med sjukt barn eller om de går på toaletten utanför rast. För många prickar leder till uppsägning. När en grupp anställda försökte bilda en fackförening anlitade fabriksledningen en advokatfirma som har ett rykte om att kunna hålla fackföreningar borta från företag.

DN Ekonomi hänvisar till Los Angeles Times som skrivit om situationen på fabriken. Los Angeles Times har också intervjuat Per-Olof Sjöö som är ordförande för GS-facket som representerar grafiker, skogs- och trä-arbetare.
– Ikea är ett mycket starkt varumärke och de lutar sig emot nåogt slags svenskhet i sin affärsprofil. Men det blir ett problem när de agerar som de gör i USA, säger han till tidningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev