Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Socialt ansvar nytt fokus för Greenpeace

Publicerad: 1 april 2003, 05:42

Även miljöorganisationen Greenpeace börjar granska företagens sociala ansvar. – Nordiska länders företag beter sig i andra länder på ett sätt som inte är acceptabelt. Det är inte acceptabelt att det finns statliga och andra bidrag till företag som bedriver miljöstörande verksamhet, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace Norden.


Etikfrågorna får stadigt ökad uppmärksamhet. För några månader sedan drog SIDA-finansierade Swedwatch igång sin granskning av hur svenska företag uppträder i andra länder och utsatte bland annat Sandvik och Atlas Copco för kritik. Och nu börjar även Greenpeace intresssera sig för dessa frågor.

– EU och WTO (World Trade Organisation) blir arenor för oss på ett sätt som de inte varit tidigare. Om företagen får stöd för att bedriva miljöstörande verksamhet, då kan det vara viktigt för oss att påverka de organisationer och institutioner som ger detta stöd. Hur byggs stödet upp, vilka är kriterierna?

– Det handlar också om var våra pengar gör störst insats – i Vetlanda eller i Burkina Faso? Vi ska vara starka i Norden, det ändrar vi inte på, men vi ska se mer strukturellt på hur företagen beter sig och analysera mekanismerna i företagandet.

– Det har vi inte tacklat tillräckligt innan, men nu har vi en plan för detta, säger Lennart Daléus.

Greenpeace verksamhet bygger på kampanjer som just nu fokuserar på områdena energi, klimat, genmanipulation, kemikalier, hav och skog. Några planer på att ändra denna inriktning har organisationen inte. Enligt Lennart Daléus blir det dessa frågor som kommer att dominera hos Greenpeace även i framtiden, även om man i år har haft en intensiv kampanj mot kriget i Irak.

– Kriget har överskuggat allt hos oss sedan två månader tillbaka. Även om kriget nu har brutit ut tycker jag att vi gjorde helt rätt. Det fanns en möjlighet att stoppa kriget. Vi har ju sett Göran Perssons attityd förändras under resans gång, men jag vågar förstås inte säga att det har haft med vårt arbete att göra, säger Lennart Daléus.

Trots alla vackra ord om miljö och etik från näringslivet är Lennart Daléus inte speciellt imponerad av de svenska företagens insatser i verkliga livet:

– En del företag är duktiga, andra är det inte. Samtidigt ökar miljöproblemen hela tiden. Det är inte av naturliga skäl det sugs upp olja och kol som förbränns och kommer ut som koldioxid. Det beror på ett agerande från näringslivet. Esso och andra oljebolag är pådrivande när det gäller att använda fossila bränslen, inte när det gäller att minska utsläppen. Så länge bolagen pumpar upp så mycket olja som de gör i dag hjälper det inte om vartenda företag i Vetlanda skaffar miljörevisorer, säger Lennart Daléus.

Greenpeace är en jätte bland miljörörelserna med 97 000 stödmedlemmar i Norden och imponerande finanser. Förra året fick man in 47 miljoner kronor från stödmedlemmarna, i år räknar man med 54 miljoner.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.