Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Socialt entreprenörskap stark trend

Publicerad: 20 mars 2014, 13:09

Företagen vars affärsidé är att lösa sociala problem blir allt fler. Vare sig det handlar om rättvisemärkt kaffe, mikrokrediter i Asien eller minskat utanförskap i förorterna är syftet att skapa nytta till samhället i stort – förutom intäkter till företaget.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Center för socialt entreprenörskap Stockholm (CSES) är en inkubator för socialt entreprenörskap. Under de knappa tre år som har gått sedan starten har över fyra hundra entreprenörer fått hjälp med tips, råd och finansiering. David Lundborg är chef för organisationen.
– Vi ser hela tiden ett växande intresse för dessa frågor, säger han. Allt fler människor ser ett problem, finner en lösning på det och har drivkraften att göra verklighet av sin idé. Det är fantastiskt hur mycket driv och kreativitet det finns där ute. Jag ser många unga som väljer bort lovande karriärer för att istället arbeta med sina idéer om att förändra något angeläget, säger han till Miljöaktuellt.
– Alla entreprenörer har en enorm drivkraft och tro på sin idé, men hos dessa sociala entreprenörer ser jag ännu mer. De har en järnvilja som ofta kommer av att de sett ett problem på nära håll som de nu kämpar hårt för att förändra.

I hela Europa ser man samma trend. Unga vill fylla vardagen med ytterligare innehåll än bara karriär och pengar och detta spiller över på hela sektorn, menar David Lundborg.
– Lite kan det naturligtvis handla om att välfärdssamhället i många länder håller på att förändras. Sociala entreprenörer har till exempel alltid funnits i Storbritannien, men också där växer det rejält. Samtidigt har begreppet vuxit och kommit att förknippas med något bra och positivt, så många i dag väljer att kalla sig sociala entreprenörer trots att de kanske egentligen inte är det.

Lär dig mer om socialt entreprenörskap på konferensen Social Responsibility Day. Klicka här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.