måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SOF höjer belöningen till 50 000 kronor för tips om förgiftade falkar

Publicerad: 19 oktober 2012, 06:28

SOF erbjöd tidigare 10 000 kronor till den som kunde ge avgörande tips om förgiftningen av pilgrimsfalkar i Kristianstad. Nu höjs belöningen till 50 000 kronor.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det var i somras som en familj pilgrimsfalkar som häckade på vattentornet i Kristianstad blev förgiftade. Någon hade medvetet satt ett kraftigt gift på en tamduvas nacke för att ta död på falkarna, något som bekräftades av tester på ett speciallaboratorium i USA. Trots att det bevisligen handlade om allvarliga brott valde åklagaren att lägga ner utredningen.

En av de döda pilgrimsfalkarna i Kristianstad. Foto: Hans Cronert/SOF

Detta upprörde Sveriges Ornitologiska Förening – SOF som gick ut med en belöning på 10 000 kronor till den som kunde lämna avgörande tips så att den skyldige kunde ställas till svars. Nu höjer föreningen belöningen till 50 000 kronor.
– Vi ser tyvärr en ökande användning av gift mot rovfåglar i vår omgivning. Det är ett principiellt mycket viktigt fall, och vi vill naturligtvis att åklagare skall ta upp målet på nytt. Även om varken det eller den höjda belöningen skulle leda till att en skyldig kan fällas, skulle en fortsatt noggrann utredning betyda mycket för hur framtida fall skall hanteras. Risken måste ju anses vara stor att förövaren i Kristianstad får efterföljare i andra delar av landet, säger SOF:s ordförande Dennis Kraft.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev