söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sökalgoritmer ger bättre medicinering

Publicerad: 12 januari 2009, 09:10

Genom att använda sökalgoritmer istället för att bara pröva sig fram går det mycket snabbare att hitta bra kombinationer av läkemedel.


I många fall krävs det inte bara en medicin utan en kombination av läkemedel för att behandla en patient. Problemet är bara att det är svårt att veta vilka läkemedel som passar bäst ihop och vilka som definitivt inte ska användas samtidigt.

Nu har forskare vid Burnham Institute for Medical Research i USA upptäckt att det går att underlätta arbetet genom att använda en sökalgoritm som normalt används för att hitta data i digital kommunikation.

Den vanliga metoden idag är att testa olika kombinationer och notera vilka som fungerar. Det kan emellertid bli svårt i takt med att antalet möjliga val ökar. Som exempel anger forskarna att vissa cellgiftsbehandlingar består av sex olika mediciner som väljs ur en pool av 100 möjliga läkemedel. Antalet kombinationer uppgår till 8,9×10^11 vilket skulle ta en evighet att testa.

Genom, att låta sökalgoritmen ta information från kliniska tester, läkemedelsdatabaser, simuleringar med mera går det att utesluta många kombinationer och få fram ett mindre antal kombinationer som sedan kan testas kliniskt.

Hittills har forskarna testa de kombinationer som sökalgoritmen fått fram på bananflugor och resultaten har varit positiva. Förhoppningen är nu att läkare ska kunna använda algoritmen för att enklare kunna hitta fungerande behandlingar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev