tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sökte varmvatten – hittade flytande magma

Publicerad: 7 januari 2009, 09:55

Ett borrlag på Hawaii fick lite mer än man sökte efter: ur-granit!


När ett borrlag på Hawaiis Big Island var ute efter geotermiskt varmvatten på 2,5 kilometers djup stötte men istället på magma. Borrningen genomfördes i lavafälten vid den stora öns vulkan Kilauea. Det är det grundaste fyndet av magma hittills och det hetaste borrhålet av geotermisk art. I Europa har geologerna borrat väldigt djupt, ned till 5-6 kilometer, i sin jakt på magma, alltså det översta flytande skiktet av jordens kärna, men aldrig nått temperaturer över 260 grader. Här stötte man på 1050-gradig smält sten på bara 2,5 kilometers djup.

Varför är det här viktigt?

Det var kanske inte mycket annat att vänta på Hawaii, som trots allt uppstått ur ännu aktiva vulkaner, men man kan fråga sig varför det inte kan räcka med att bara ta den lava som redan har vällt upp ur sagda vulkaner, alldeles gratis, istället för att som nu börja på ett större geologiskt borrarbete och upprätta ett laboratorium på platsen?

Lavan på Hawaii består normalt av basalt, som är cirka 50% kiseldioxid, medan den magma man fann i borrhålet består av dacit, som är 67% kiseldioxid och närmast kan liknas vid granit. Här har vi alltså en källa till den granit som bygger upp de stora kontinenterna (till skillnad från den basalt som Hawaii består av), som man alltså trots ivriga ansträngningar inte lyckats komma åt i Europa. Skulle den komma upp till ytan skulle den vara förstörd för vetenskapsmännen eftersom den då skulle ha gasat av, dvs alla lösta gaser i magman skulle ha dunstat ut i luften och man skulle aldrig få reda på vilka gaser det var och i vilka koncentrationer.

Genombrottet skedde visserligen redan 2005, men det är först nu man är helt säker på alla fakta kring upptäckten och vågat gå ut och publicera resultaten.

Men fanns det inte risk för att forskarna skulle ha skapat en ny vulkan? Nej, magman var av en ganska kall typ och trängde inte mer än cirka 10 meter upp i borrhållet innan den stelnade av den kalla borrvätskan.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev