Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sol och vind ska driva Rysslands Silicon Valley

Publicerad: 17 maj 2011, 05:41

Vid det ryska teknikcentret utanför Moskva ska avancerad forskning inom it, kärnkraft, bioteknik, telekommunikation och energi bedrivas. Staden, som ska bli landets mest ekologiska, ska drivas med sol, vind och geotermisk energi.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikRysslandMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

De ryska planerna för Skolkovo Innovation Center börjar ta form. I februari vann den franska arkitektbyrån Arep Ville en designtävling för fyramiljarders-projektet vars främsta tillskyndare är president Dmitry Mevedev. På måndagen presenterade arkitekterna planerna för innovationsstaden som ska bli rysslands mest ekologiska stad, rapporterar AFP.

Skolkovo blir en campus-liknande stad med en planerad storlek på 15.000 invånare.

– Fotgängarna kommer först, följda av cyklister och publika transportmedel, säger projektledaren Viktor Maslakov, till AFP, och tillägger att det kommer att finnas en snabbtågsförbindelse till Moskva som når staden på mellan 17 och 20 minuter.

Skolkovo ska bli grönast i Ryssland.

Skolkovos mål är att locka toppforskare inom it, kärnkraft, bioteknik, telekommunikation och energi. Staden är indelad fem zoner längs en fem kilometer lång huvudgata där centra för de olika teknikområdena kommer att etableras.

Staden väntas alstra sin egen energi med hjälp av solpaneler, vindkraftparker och geotermisk energi.
– Den här typen av förnybara resurser har aldrig förvekligats i Ryssland i sådan här skala. Det finns exepel i Danmark och Sverige men i Ryssland har det ännu inte gjorts i det här formatet, säger Maslakov, till AFP.

Skolkovo väntas vara färdigbyggt 2015 och beräknas kosta 4,26 miljarder dollar under en femårsperiod.

– Än så länge är siffrorna preliminära, men de har inte förändrats, säger Maslakov, till AFP.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.