måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sol- och vindkraft utklassar annan teknik

Publicerad: 7 augusti 2013, 06:32

Den förnybara energins kapacitet fortsätter att öka även när investeringarna minskar. Tyskland ensamt står för 30 procent av hela världens solkraft.


Världens samlade kapacitet från sol- och vindkraft fortsatte att växa under förra året. Den globala solkraftskonsumtionen ökade med 58 procent jämfört med 2011 och motsvarande siffra för vindkraften är 18 procent. Det ger en total kapacitet på 93 terawattimmar för solkraften och 521 för vindkraften, uppger Worldwatch Institute som har sammanställt siffrorna.
Enligt institutet fortsätter tillväxten för de båda energislagen att utklassa andra teknikområden.

I reda pengar minskade visserligen investeringarna i både sol och vind under året, men eftersom produktionskostnaderna för båda energislagen hela tiden sjunker kunde alltså den installerade kapaciteten ändå fortsätta att öka.
Det största förnybara energislaget i världen är dock fortfarande vattenkraften.

Europa dominerar användningen av solkraft och står för 76 procent av den totala globala kapaciteten. Tyskland ensamt står för 30 procent. Den största marknaden för vindkraft är USA. Där ökade kapaciteten med 13,1 gigawatt eller 28 procent under fjolåret, vilket enligt Worldwatch Institue är en dubbelt så stor ökning som under 2011.
Den största ökningen av installerad vindkraft räknat i gigawatt stod dock Asien- och Stillahavsregionen för. Där växte kapaciteten med 15,5 gigawatt. Regionen har också näst störst solkraftskapacitet efter Europa.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev