Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sol ska lagras med hjälp av is

Publicerad: 14 september 2010, 04:33

Ett demonstrationsprojekt i Kalifornien ska försöka visa lönsamheten i att lagra solenergi. Den lagrade energin ska användas när efterfrågan är som störst och elpriset som högst.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Ice Energy, ett företag som sysslar med energilagring, kommer att samarbeta med solcellstillverkaren SunPower i ett pilotprojekt finansierat av California Public Utilities Commission (CPUC). Projektet ska visa de ekonomiska och operativa fördelarna med att integrera avancerade system för energilagring med befintliga solcellssystem, så att elen kan användas när efterfrågan är som störst.

– Sol, is och vind. Alla dessa tre tekniker har potential att bli mer värdefulla när de används tillsammans och det är vad projektet hoppas kunna demonstrera, säger Greg Tropsa, vice vd och medgrundare av Ice Energy, i ett pressmeddelande.

När solen går ner ska företagets Ice Bear-enheter leverera energi som lagrats under dagen, för att överbrygga gapet som uppstår då efterfrågan på el ökar samtidigt som solenergiproduktionen minskar. Samma teknik kan användas för att minska variationen i vindkraftproduktion.

– Projektet kommer visa att kombinationen av solkraft och islagring kan minska en byggnads elkostnad avsevärt vid efterfrågetopparna. Vilket sparar pengar för konsumenten samtidigt som det hjälper miljön, eftersom behovet av att använda fossildrivna generatorer minskar.

CPUC har som mål att skapa 1.940 megawatt ny solenergi innan 2016. Man har därför startat ett program som ger finansieringsbidrag till forsknings- och demonstrationsprojekt som syftar till att mätbart reducera kostnaderna för solenergi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.