Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solar Planter tar hand om dina växter

Publicerad: 17 augusti 2010, 05:40

Kevin Chengs trädgårdslåda Solar Planter använder solkraft för att driva sitt eget bevattningssystem. Eftersom enheten samlar in vattenångor från luften, så behöver du aldrig mer vattna dina pelargoner.


Ämnen i artikeln:

SolkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Kevin Cheng har designat en trädgårdslåda som mer eller mindre sköter sig själv. Den använder solenergi för att driva ett kondenssystem, som samlar fukt från den omgivande luften. Dessutom håller Solar Planter reda på hur mycket ljus och vatten varje planta har utsatts för. Med hjälp av insamlad data kan den sedan anpassa vattenflödet för att optimera plantans tillväxt.

En fläkt är placerad i utgångsventilen för att skapa ett sug inom enheten, som drar till sig luft från vilken fukt samlas in. Enheten är ansluten till en Peltier-modul som fungerar som en termoelektrisk värmepump.

Kondenssystemet samlar vatten under jorden, och låter plantorna vattnas underifrån, vilket är idealiskt för deras tillväxt, skriver Treehugger.

Enligt tidningen är det i dagsläget dock tveksamt om enheten verkligen kan samla in tillräckligt med solenergi för att driva det avancerade systemet. Men med allt effektivare solceller på marknaden är det i alla fall en originell idé för den inte allt för avlägsna framtiden.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News