Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solbranschen om miljardstödet: ”Det saknas en plan”

Publicerad: 17 september 2015, 08:12

Regeringens satsning på solenergi i höstbudgeten tas inte emot med öppen famn av branschföreträdarna.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiSolenergi

Den här artikeln publicerades den 17 september i Miljöaktuellt Idag.

Det finns ingen plan för hur stödet ska fungera och det kan skapa en boom som inte går att kontrollera, säger Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare på branschorganisationen Svensk Solenergi.

– Nu öppnas möjligheten för bidrag och det är bra att regeringen rättar till detta, för det har man skött dåligt. Men på lång sikt vill vi att bidragen avvecklas. Det är istället marknaden som måste fungera bättre, säger Jan-Olof Dalenbäck till Miljöaktuellt.

Regeringens förslag, som läggs fram tillsammans med Vänsterpartiet, innebär 225 miljoner kronor extra i form av ett investeringsstöd i solcellsanläggningar. Fram till idag har totalt 100 miljoner kronor beviljats i systemet och den här satsningen kommer enligt Jan-Olof Dalenbäck att få många att vilja investera.

– Det är framför allt mindre anläggningar och villaägare som kommer att söka det här bidraget eftersom diskussionen om undantag från energiskatt rör till det ganska rejält för större fastighetsägare, säger Jan Olof Dalenbäck.

I dag finns 75-80 MW installerat i landet – ungefär halva kapaciteten i villor och den andra hälften i större solcellsanläggningar vid kommunala bostadsbolag och myndigheter som Akademiska Hus. De större anläggningarna gynnas inte av det föreslagna undantaget i skattereglerna – gränsen går vid 244 kilowatt för egenproducerad el, vilket motsvarar cirka  1 600 kvadratmeter.

– Här har regeringen inte tänkt klart, det är bara finansdepartementet som tänkt på skatter men ingen annan som sett till hur systemet med solcellsanläggningar ska fungera i praktiken, Jan-Olof Dalenbäck.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiSolenergi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.