Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solceller, batterier och internet bidrar till nästa industriella revolution

Publicerad: 18 maj 2018, 06:56

Andrew Machirant arbetar på Inno Energy Scandinavia, ett europeiskt samverkansföretag som utvecklar entreprenörer och etablerade företag som vill introducera nya lösningar och produkter inom hållbar energi.

Allt fler företag och hushåll med solceller på taket och batterikapacitet i källaren kommer att växla mellan att vara nettoleverantörer och konsumenter av el. När miljontals mikroproducenter kopplas samman i ett ”energimarknadernas internet” förändras marknadens logik och styrkeförhållanden i grunden. Byggföretag, kommuner och andra samhällsplanerare som förutser utvecklingen blir vinnare, medan de som stannar kvar i nittonhundratalet kan tvingas till kostsamma åtgärder i efterhand. För energimarknadernas traditionella aktörer är snabb anpassning en överlevnadsfaktor. Det skriver Andrew Machirant, seniorrådgivare InnoEnergy Scandinavia.


I vår del av världen har vi vant oss vid en elproduktion som anpassar sig till efterfrågan – som slutanvändare har vi inte behövt engagera oss. Nu ersätter småskaliga, väderberoende och förnybara källor för elproduktion successivt nittonhundratalets storskaliga kraftverk. Det innebär att vi behöver utveckla nya metoder för att matcha tillgång och efterfrågan.

Det är hotet från klimatförändringarna som kräver att vi ställer om energisystemet. Men det är definitivt ingen tillbakagång till förindustriella förhållanden vi är på väg mot, i dagens samhälle är vi mer beroende av en robust och tillförlitlig elförsörjning än någonsin tidigare. Övergången till en hållbar och decentraliserad elproduktion kommer med andra ord att ske i en tid när acceptansen för elavbrott är så gott som obefintlig.

Flera parallella tekniska landvinningar gör detta möjligt. Dit hör snabbt sjunkande kostnader för bland annat solceller och vindkraft. Samtidigt går utvecklingen inom batteriteknik snabbt framåt; den uppmärksammade mångmiljardsatsningen på batterifabriken Northvolt är ett uttryck för en global efterfrågan på batterier som är på väg att explodera, inte bara till följd av elektrifieringen inom transportsektorn, utan även från ett växande behov av energilagring i elnäten.

Dit hör också det totala genombrottet för informationsteknologi och en artificiell intelligens i vardande. Jeremy Rifkin, energipolitisk rådgivare till bland andra EU, Kina och Tyskland, menar att vi står inför nästa industriella revolution; att de affärsmodeller och den ekonomiska logik som baseras på fossil energi, kärnkraft, centraliserad telekommunikation och transporter med förbränningsmotorer har nått vägs ände.

Mycket talar för att Rifkin har rätt. Det som kallas ”Internet of Things” möjliggör allt från förarlösa bilar till att de smarta elnät som det har talats om i decennier nu är en realitet.

När hushåll, fastighetsägare och företag installerar mikroproduktion av el, kompletterat med egna energilager, ökar leveranssäkerheten lokalt. Samtidigt stärks kapaciteten för att leverera överskott vid hög efterfrågan, med ökad robusthet i hela elsystemet som följd. Till energilagret hör förstås även elbilarnas batterier, som med rätt tekniska och marknadsmässiga förutsättningar kan leverera el till elnätet när energin kan avvaras och priset är det rätta.

För detta krävs att ett ”energimarknadernas internet” växer fram, med kapacitet att koordinera och balansera efterfrågan mot en tillgång som alltmer domineras av förnybara, väderberoende och småskaliga produktionsenheter – plus batterier. Det behövs såväl automatiska styrsystem som nya marknadsmekanismer.

Vi går alltså från att ha varit passiva konsumenter till att bli aktörer på en marknad. Från ”consumers” till ”prosumers”, om man så vill.

Många byggföretag, kommuner och andra samhällsplanerare har redan i dag goda kunskaper om framtidens elsystem och anpassar nybyggnation och infrastruktur därefter. De ser byggnader som resurser för hållbar energiproduktion och förbereder utrymmen för energilagring. Elsystem dimensioneras och optimeras för mikroproduktion och ansluts till elnätet.

För energimarknadernas traditionella aktörer är en snabb anpassning till den nya verkligheten en överlevnadsfaktor. För många av dem är det en utmaning att flytta fokus från de största och lönsammaste avtalen till den undervegetation av prosumers som leder utvecklingen. De som gör det för sent kommer att tvingas se sig omkörda av vad som kan vara inledningen på nästa industriella revolution.

Andrew Machirant
Seniorrådgivare, InnoEnergy Scandinavia

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.