Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Solceller – nu med 39,2 procents effektivitet

Publicerad: 26 november 2010, 08:29

Spectrolabs nya C3MJ+-cell kommer att finnas tillgänglig i januari. Med en effektivitet på 39,2 procent blir den vassast på marknaden.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolcellerTeknik

Spectrolab, ett dotterbolag till Boeing, meddelar att de kommer att börja massproducera solceller med en effektivitet på hela 39,2 procent. Företagets nya solcell C3MJ+ kommer att bli den effektivaste på marknaden, och alltså omvandla nästan två femtedelar av solenergin till användbar elektricitet.

– Förra året satte vi nytt världsrekord i effektivitet med en testcell som nådde upp i 41,6 procent. Nu är vi i produktion med i princip samma teknik och planerar att leverera de första 39,2-procentscellerna i januari, säger Spectrolab-chefen Russ Jones i ett pressmeddelande.

Spectrolab har lanserat förbättrade solceller för massproduktion varje år sedan 2007. Den senaste C3MJ-cellen, med en effektivitet på 38,5 procent, har sålts i över två miljoner enheter sedan introduktionen i mitten av 2009.

– De här nya effektivare cellerna har väckt intresset hos ett antal befintliga och nya kunder, säger Jones.

Spectrolab är idag världsledande leverantör av en rad solenergiprodukter, Bland annat står man för 60 procent av alla solceller som används på satelliter. För dessa ligger effektiviteten idag på runt 28 procent.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.